Beperkte Airborne-herdenking in Arnhem-West 2021

Op vrijdagmiddag 17 september 2021 werd weer de jaarlijkse Airborne-herdenking gehouden op het Nassauplein in de Arnhemse wijk Lombok. Met deze plechtigheid werden alle Britse soldaten en Arnhemse burgers herdacht, die tijdens de Slag om Arnhem zijn gesneuveld of omgekomen bij gevechtsacties in Arnhem-West.
Maar ook dit jaar had deze Airborne-herdenking, ter gelegenheid van de 77-ste herdenking van Operatie Market Garden bij het monument “Remember September 1944”, vanwege Coronamaatregelen weer een beperkte omvang.

Foto gemaakt door Liesbeth Vrieze

Na een kort woord van welkom door Ben Kolster volgde de traditionele “Act of Remembrance”, de Last Post door trompettist Henk van der Stam met aansluitend een minuut stilte ter herdenking.
Daarna werden een klein aantal kransen en bloemstukken gelegd. Namens het Montessori College Arnhem, werd door twee leerlingen, Morris ter Veldhuis en Luka Dibbets, vergezeld van docent Henny Kolster een krans gelegd. Namens The Royal British Legion Holland Branch door de heer R. Shorthouse. Hij vertegenwoordigde daarmee de ook dit jaar afwezige Britse veteranen en The Parachute Regiment en The South Staffordshire Regiment.

Foto gemaakt foor Liesbeth Vrieze

Er was een bloemstuk namens de wijk Arnhem-West (Lombok) gelegd door Mevr. Christel Benter de Bruin, de heer Jaap Davelaar en Britt Ketels. Zij representeerden daarmee alle Arnhemse generaties. Ook werd een bloemstuk gelegd namens de West Arnhemsche Muziekvereeniging, door de heer en mevrouw Joop en Stien van Dreven.
En de laatste krans werd gelegd namens het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West, gelegd door Edwin Buisman. Vervolgens werd het geheel afgesloten met het spelen van de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland door Het Blazersensemble van de West Arnhemsche Muziekvereeniging en het uitspreken van “The Kohima Epitaph”.
Precies om kwart over drie vloog een Harvard van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht over het Nassauplein als groet aan het monument ‘Remember September 1944”.

Foto gemaakt door Peter Jetten

Het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West dat deze herdenking jaarlijks organiseert, in nauwe samenwerking met het Montessori College Arnhem en de West Arnhemsche Muziekvereeniging, hoopt van ganser harte, dat het volgend jaar weer mogelijk zal zijn, om deze inmiddels bekende en traditionele grote Airborne-herdenking in Lombok op de oorspronkelijke manier te organiseren.

Geef een reactie