De Airborne Tulips zijn in volle bloei

De Airborne Tulips, een initiatief van de Airborne Tulips Memorials een Brits-Nederlandse organisatie die jongeren en scholen, rond Arnhem wil betrekken, bij het herdenken en levend houden van de herinnering aan de Slag om Arnhem in 1944, zijn tot volle bloei gekomen! Hier een foto van de tulpen die ter nagedachtenis van de gevallen parachutisten zijn geplant bij het Elisabeth Gasthuis,

Presentatie Airborne Tulips Memorials/MCA 2023

Op dinsdag 31 oktober 2023 werden bij het Montessori College Arnhem officieel de eerste tulpenbollen aangeboden, waarmee het startsein werd gegeven voor het planten van de bekende “Parachutistenbloembollen” ter herinnering aan de inzet van The Parachute Regiment tijdens de Slag om Arnhem.

Het aanbieden van de Airborne tulpen aan het Montessori College Arnhem. Van links naar rechts: de leerlingen Midas Snijders, Renze Glas, hoofdtuinman en oud-docent Gerrit Jan Dijkhout, Henny Kolster (CAHAW), Sander Cok (MCA), Henrie Snijders (MCA), en Edwin Buisman (CAHAW).
Voorste rij: de MCA-leerlingen Jetske Thissen, Elin Brakshoofden, Isis Brakshoofden en Amanda Slotboom van The Airborne Tulips Memorials.

Ruim tienduizend van deze tulpenbollen zullen de komende weken worden geplant bij scholen in Arnhem en Oosterbeek en bij Airborne-monumenten. Deze plantactie is een initiatief van de Airborne Tulips Memorials een Brits-Nederlandse organisatie die jongeren en scholen, rond Arnhem wil betrekken, bij het herdenken en levend houden van de herinnering aan de Slag om Arnhem in 1944.

De MCA-leerlingen Jetske Thissen, Elin Brakshoofden, Amanda Slotboom van The Airborne Tulips Memorials en Ben Kolster, Henny Kolster en Edwin Buisman van het Comité Airborne Herdenking Arnhem West.

De leerlingen en docenten van het Montessori College Arnhem ontvangen als eersten de tulpen, omdat deze school intensief is betrokken bij de Airborne-herdenking in de wijk Lombok, die jaarlijks wordt georganiseerd door het Comité Airborne Herdenking Arnhem West.

Het MCA adopteerde in 2017 het monument “Remember September 1944”op het Nassauplein in Lombok en ontving daarvoor de officiële erkenning van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei.

Een zeer goed bezochte en indrukwekkende herdenking dit jaar

Dit jaar was een drukbezochte herdenking. In de stralende zon onder de muzikale begeleiding van de West Arnhemsche Muziekvereniging waren er de volgende sprekers: Sander Cok, Afdelingsleider van MCA ging in op de verantwoordelijkheid die het Montessoricollege op zich heeft genomen voor het monument en de waarde van de herdenking voor scholieren om het verleden tastbaar te laten zijn. Renze Glas, en Midas Snijders van het MCA gingen in op hun rol in het heden en de toekomst en de dankbaarheid voor de vrijheid waar de gevallenen voor gevochten hebben. Thoms Snijders droeg een gedicht voor. Als laatste was mevrouw van Loon-Hoefsloot die een ooggetuige verslag gaf van de gebeurtenissen die september maand. Na de “Act of remembrance” en de Last Post werden de vlaggen gehesen en vloog een Harvard van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht over. Daarna was er de doedelzakspeler Ed Verwer en marcheerden de Standard Bearers af en werden de dieverse kransen en bloemstukken neergelegd bij het monument “Remember September” Al met al een zeer mooie en indrukwekkende herdenking.

Airborne herdenking 15 september 2023

Zoon en kleinzoon Roy Urquhart aanwezig bij Airborneherdenking Arnhem West

Vrijdagmiddag 15 september om 15.00 uur is de jaarlijkse Airborne-herdenking op het Nassauplein in Lombok. De herdenking vindt plaats bij het monument “Remember September 1944” dat in 1987 werd onthuld door Roy Urquhart, commandant van de Britse 1-ste Airborne Divisie. Zijn zoon Adam en kleinzoon Robert, zullen de ceremonie bijwonen. Met deze plechtigheid worden alle Britse soldaten en Arnhemse burgers herdacht die tijdens de Slag om Arnhem zijn omgekomen bij gevechtsacties in Arnhem-West. De West Arnhemse Muziekvereniging speelt koraalmuziek. De herdenking is voor iedereen toegankelijk. 

De volledige tekst vindt u hier:

Op vrijdagmiddag 15 september 2023 om 15.00 uur, zal bij het monument “Remember September 1944”, op het Nassauplein in de Arnhemse wijk Lombok, weer de jaarlijkse herdenking plaatsvinden.
Tijdens deze herdenking zullen alle Britse militairen en ook Arnhemse burgers worden herdacht, die tijdens de Slag om Arnhem, in het gebied tussen het spooremplacement van het station Arnhem, in de wijk Lombok en op en rond de Utrechtseweg en Onderlangs zijn gesneuveld of tijdens de gevechten zijn omgekomen.
Deze herdenking is een initiatief van het Comité Airborne Herdenking Arnhem West. In dit comité wordt o.a. samengewerkt door, de West Arnhemsche Muziekvereeniging en het Montessori College Arnhem. Deze op de Utrechtseweg gevestigde onderwijsinstelling heeft het monument ook officieel geadopteerd.
Tijdens de herdenking zal een belangrijke rol worden vervuld door de leerlingen van het Montessori College Arnhem. Zij zijn het immers die in de komende jaren de herinnering aan de opofferingen van de geallieerde militairen van september 1944 levend moeten houden. Dus bijna letterlijk; “Remember September 1944”.

Naast de Montessori-leerlingen en de bewoners en vertegenwoordigers van Arnhem-West (Lombok) zullen Britse en Nederlandse veteranen- en Airborne gerelateerde organisaties aan de herdenking deelnemen. De herdenking zal worden besloten met een fly-past door historische militaire vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.
Het Comité Airborne Herdenking Arnhem West nodigt u uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn.
Tijdstip herdenking: Vrijdag 15 september 2023, van 15.00 uur tot 16.15 uur.
Locatie: Airborne-monument Nassauplein, Arnhem (Lombok).
De officiële gasten worden vanaf 14.30 uur ontvangen in Wijkgebouw “t-Huukske”, Mauritsstraat 22,
Arnhem-West.

Airborne – Lezing over september ’44 in ’t Huukske

Lezing over september ’44 in ‘t Huukske

Voorafgaand aan de herdenking geeft de heer Wybo Boersma (oud-directeur van het Airborne Museum) een lezing over de gebeurtenissen in Arnhem-West in september 1944. Hij vertelt u alles over het strijdverloop in de wijk.

Lezing: woensdag 13 september 2023 om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur

Locatie: buurthuis ’t Huukske, Mauritsstraat 22

Toegang: gratis

Consumpties: voor eigen rekening.

The Arnhem Boys schenken Airborne-tulpen aan Montessori College Arnhem.

De bekende Britse Airborne-organisatie The Arnhem Boys zal in het kader van de onlangs gestarte Airborne Tulips Memorial Appeal op dinsdag 1 november 2022 honderden Airborne Tulips aanbieden, aan de leerlingen van het Montessori College Arnhem. Het plan is om de tulpen, die de bekende kleurvan The Parachute Regiment hebben, te planten in de tuin rond het Montessori College Arnhem aan de Utrechtseweg. De school krijgt de bloemenhulde als dank voor de jaarlijkse deelname van de leerlingen en hun docenten, aan de Airborne-herdenking op het nabij gelegen Nassauplein in de wijk Lombok. Op uitnodiging van het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West, neemt het Montessori College Arnhem deel aan de herdenking ter nagedachtenis aan de Britse parachutisten en Arnhemse burgers, die omkwamen bij de gevechten tijdens de Slag om Arnhem in en rond de Utrechtseweg en in Lombok.


The Arnhem Boys willen met hun Airborne Tulips Memorial Appeal de herinnering levend houden aan alle Geallieerde militairen, die in september 1944 hebben gevochten tijdens Operatie Market Garden. Daarbij is volgens deze in het Britse Manchester gevestigde organisatie, met name de betrokkenheid van de jeugd van groot belang om de geschiedenis van de Slag om Arnhem levend te houden.


Namens The Arnhem Boys en de Airborne Tulips Memorial Appeal zal mevrouw Amanda Slotboom op dinsdag 1 november 2022 om 14.00 uur, de tulpen aanbieden aan de leerlingen en de directeur van het Montessori College Arnhem. De feestelijke overhandiging vindt plaats in het gebouw van het MCA, Utrechtseweg 174, Arnhem.

Airborne Herdenking Arnhem-West terug na Covid-periode.

Op vrijdagmiddag 16 september 2022 vond bij het monument “Remember September 1944”, op het Nassauplein in de Arnhemse wijk Lombok, weer de jaarlijkse Airborne-herdenking plaats.

De afgelopen twee jaar was er vanwege de Covid-maatregelen slechts een kleine beperkte herdenking mogelijk, maar dit jaar werd er weer met veel publiek herdacht.

Tijdens deze herdenking worden alle Britse militairen en ook Arnhemse burgers herdacht, die tijdens de Slag om Arnhem, in het gebied tussen het spooremplacement van het station Arnhem, in de wijk Lombok en op en rond de Utrechtseweg en Onderlangs zijn gesneuveld of tijdens de gevechten zijn omgekomen.

Arjan Vrieze Photography.
Grote publieke belangstelling voor de Airborne-herdenking op vrijdag 16 september 2022, op het Nassauplein in Lombok, t.g.v. de 78-ste herdenking van de Slag om Arnhem.
Arjan Vrieze Photography.

Deze herdenking is een initiatief van het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West. In dit comité wordt samengewerkt door de wijk Arnhem-West (Lombok), de West Arnhemsche Muziekvereeniging en het Montessori College Arnhem. Deze op de Utrechtseweg gevestigde onderwijsinstelling heeft het monument ook officieel geadopteerd.

Namens het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West werd een krans gelegd door: v.l.n.r Henny Kolster, Edwin Buisman en Britt Ketels.
Arjan Vrieze Photography.

Tijdens de herdenking werd een belangrijke rol worden vervuld door de leerlingen van het Montessori College Arnhem. Zij zijn het immers die in de komende jaren de herinnering aan de opofferingen van de geallieerde militairen van september 1944 levend moeten houden. Dus bijna letterlijk; “Remember September 1944”. Ook wethouder Marco van der Wel van de gemeente Arnhem, de tweede Secretaris van de Britse ambassade in Den Haag, Alex Keighley en Lt. Kolonel Liam Cradden van The Parachute Regiment legden een krans.

Meer foto’s en video op de media pagina

Beperkte Airborne-herdenking in Arnhem-West 2021

Op vrijdagmiddag 17 september 2021 werd weer de jaarlijkse Airborne-herdenking gehouden op het Nassauplein in de Arnhemse wijk Lombok. Met deze plechtigheid werden alle Britse soldaten en Arnhemse burgers herdacht, die tijdens de Slag om Arnhem zijn gesneuveld of omgekomen bij gevechtsacties in Arnhem-West.
Maar ook dit jaar had deze Airborne-herdenking, ter gelegenheid van de 77-ste herdenking van Operatie Market Garden bij het monument “Remember September 1944”, vanwege Coronamaatregelen weer een beperkte omvang.

Foto gemaakt door Liesbeth Vrieze

Na een kort woord van welkom door Ben Kolster volgde de traditionele “Act of Remembrance”, de Last Post door trompettist Henk van der Stam met aansluitend een minuut stilte ter herdenking.
Daarna werden een klein aantal kransen en bloemstukken gelegd. Namens het Montessori College Arnhem, werd door twee leerlingen, Morris ter Veldhuis en Luka Dibbets, vergezeld van docent Henny Kolster een krans gelegd. Namens The Royal British Legion Holland Branch door de heer R. Shorthouse. Hij vertegenwoordigde daarmee de ook dit jaar afwezige Britse veteranen en The Parachute Regiment en The South Staffordshire Regiment.

Foto gemaakt foor Liesbeth Vrieze

Er was een bloemstuk namens de wijk Arnhem-West (Lombok) gelegd door Mevr. Christel Benter de Bruin, de heer Jaap Davelaar en Britt Ketels. Zij representeerden daarmee alle Arnhemse generaties. Ook werd een bloemstuk gelegd namens de West Arnhemsche Muziekvereeniging, door de heer en mevrouw Joop en Stien van Dreven.
En de laatste krans werd gelegd namens het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West, gelegd door Edwin Buisman. Vervolgens werd het geheel afgesloten met het spelen van de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland door Het Blazersensemble van de West Arnhemsche Muziekvereeniging en het uitspreken van “The Kohima Epitaph”.
Precies om kwart over drie vloog een Harvard van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht over het Nassauplein als groet aan het monument ‘Remember September 1944”.

Foto gemaakt door Peter Jetten

Het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West dat deze herdenking jaarlijks organiseert, in nauwe samenwerking met het Montessori College Arnhem en de West Arnhemsche Muziekvereeniging, hoopt van ganser harte, dat het volgend jaar weer mogelijk zal zijn, om deze inmiddels bekende en traditionele grote Airborne-herdenking in Lombok op de oorspronkelijke manier te organiseren.