Monument “Remember September 1944” nu ook voorzien van QR-code.

Het oorlogsmonument “Remember September 1944” op het Nassauplein in Arnhem (Lombok) is sinds dit weekeinde voorzien van een z.g. QR-code. Het bordje met de speciale digitale code is bevestigd op het hekwerk aan de voorzijde van het bekende monument. Met de telefoon kan via de QR-code contact worden gemaakt met de website van het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West, waar men uitgebreide informatie kan vinden over het monument en de jaarlijkse Airborne-herdenking in september. Ook is veel informatie te vinden over de gebeurtenissen in de wijk Lombok en het gebied rond de Utrechtseweg tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

QR code bij het monument

Jaarlijks vindt op de vrijdagmiddag van het Airborne weekeinde, een herdenking plaats bij het monument “Remember September 1944”, ter nagedachtenis van de gesneuvelde Britse militairen en de Arnhemse burgerslachtoffers in de wijk. Deze herdenking is een initiatief van het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West.

Overlijden John Waddy OBE

Op zondag 27 september is Colonel (Ret.) John Ll. Waddy OBE, in Trull Taunton, Somerset (U.K.) in de leeftijd van ruim 100 jaar overleden. John Waddy landde op maandag 18 september 1944, op de 2e dag van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide. Hij nam aan de Slag om Arnhem deel als Officer Commanding van de B. Company van het 156ste Parachute Battalion, een eenheid die uiteindelijk na hevige gevechten, waarbij zware verliezen werden geleden, niet verder zou komen, dan het gebied rond de Johanna Hoeve en de Dreijenseweg in Oosterbeek.

John Waddy krijgt de oorkonde overhandigd behorende bij het Erelidmaatschap van de Ver. Vrienden van het Airborne Museum in september 2013. Van links naar rechts: Ivar Goedings, Secretaris VVAM, Voorzitter Ben Kolster, Kolonel John Waddy OBE en Wil Rieken, Lid van Verdienste VVAM.

John Waddy was één van de laatste twee nog in leven zijnde officieren van de Slag om Arnhem. John Waddy heeft in het verleden een groot aantal battlefield tours geleid in het opmars gebied van het 156-ste Para-bataljon tussen de Ginkelse Heide en de Dreijenseweg in Oosterbeek, die een onuitwisbare herinnering zijn, voor hen die daar aan hebben deelgenomen. John Waddy is één van de “Founding Fathers” van The Arnhem 1944 Fellowship en werd in september 2013 benoemd tot Erelid van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum “Hartenstein”. Het Comité Airborne Herdenking Arnhem-West herdenkt met groot respect deze vooraanstaande Britse Airborne-officier en wenst zijn familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies. 

Een ingetogen herdenking

Dit jaar heeft vanwege COVID-19 de Airborne herdenking aan het Nassauplein in zeer kleine kring plaats gevonden.

Hieronder de videoregistratie door RTV Arnhem

Een impressie van de herdenking gemaakt door Paul Arends.